Vakantiehuis
Omgeving
Wandelen en vissen
In de winter
In de zomer
Bereikbaarheid
Beschikbaar/prijzen
Foto's
Gastenboek
Boek nu!

Toeristische trekpleisters en dagtrips

Toerisme is een steeds belangrijker wordende inkomstenbron in dit deel van Zweden. Er zijn in de omgeving veel toeristische trekpleisters  en activiteiten. Hierbij volgen een aantal tips en suggesties.Tussen haakjes vindt u steeds de afstand vanaf de vakantiewoning.

Döda Fallet (4km)
De dode waterval aan de 87 richting Hammarstrand. Elke zomer goed voor circa 40.000 bezoekers en eigenlijk voortgekomen uit één van de grootste natuurrampen die ooit heeft plaatsgevonden in Zweden. Zweden is van oudsher het land van het hout. Boomstammen werden vanuit Lapland via de snelstromende rivieren naar het Zuiden verstuurd voor verdere verwerking. Vlak boven Bispgarden zat in de Indalsälven echter een grote waterval, waarin al het hout stuk sloeg op de rotsen. De boeren probeerden de rivier om te leggen via een kanaal en dat ging helemaal mis.
 

 

   

Wandelen over de dode waterval

 

De in oude glorie herstelde hangbrug vlakbij het vakantiehuis

 

 
Op 6 juni 1796 brak de Indalsälven tijdens de werkzaamheden door haar oevers, waardoor er een nieuwe bedding ontstond en de gigantische waterval droog kwam te liggen. Die dode waterval is nu een toeristische trekpleister, waar u door middel van allerlei kleine bruggetjes een fraaie wandeling kunt maken. De dode waterval is ook deels begaanbaar voor gehandicapten. Er zijn ook diverse fraaie wandelroutes aangelegd. Bij de Döda Fallet is ook een roterend open lucht theater gecreëerd waar zomers regelmatig voorstellingen worden gegegeven. Dit is het enige theater met draaibare tribune.
 
 
Thailändska Paviljongen (8km)
 
 

Het Thailand Paviljoen. Middenin het wonderschone landschap van het dorpje Utanede (aan de 86 richting Sundsvall) komt u tussen meren, bergen en het berkenwoud ineens een stuk Thailand tegen. Het is ‘s werelds grootste Thaise Paviljoen buiten Thailand met een schitterende tempel en een prachtige Thaise tuin. Het verhaal begon in 1897 toen Koning Oscar II, koning van Zweden en Noorwegen, Koning Chulalongkorn van Siam uitnodigde om naar Zweden te komen voor een kunst- en industrieel tentoonstelling. Oscar II adviseerde zijn gast om deze kans te gebruiken om de lange, lichte zomernachten, de mooie uitzichten en de moderne zaagmolens van deze omgeving te bekijken. Het Thailand Paviljoen is een geschenk van deze koning Chulalongkorn asl dank voor de Zweedse gastvrijheid. De door Thaise ambachtslieden gemaakte decoraties van het gouden paviljoen werden in zeven miljoen stukken naar Midden-Zweden verscheept en daar in elkaar gezet. Het interieur herbergt een levensgroot bronzen beeld van de koning. De aankomst van de Koning in Utanede op 19 juli wordt ieder jaar gevierd. Tijdens het hoogseizoen is ook het Thais restaurant geopend dat bij het paviljoen is gevestigd en waar u op het terras heerlijk van het uitzicht kunt genieten. (van 15 mei tot 10 september dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, daarbuiten op afspraak te bezoeken: bel (+46) 0696-32106.
 
Hammarstrand (19km)
De grootste kern van de gemeente Ragunda, waar ook uw vakantiewoning deel van uitmaakt, is gebouwd op de bodem van wat ooit het Ragunda-meer was. Die droogde op toen in 1796 de Dode Waterval ontstond. In deze plaats vindt u naast een winkelstraat, enkele restaurants, een bioscoop, gemeentehuis met toeristenbureau ook een schitterend natuurgebied (Vättaberget) met uitgestrekte wandelmogelijkheden, rodelbaan, skislopes, een snowboardslope, cross country, sneeuwscooterverhuur, skiverhuur, rendierpark en een camping met openlucht zwembad. Ook is er sinds kort een zeer gezellige herberg geopend die door Nederlandse eigenaren wordt bestierd, Lergodset aan de Idrottsvagen. Naast lekker eten en borrelen kunt u hier natuurlijk ook volop tips krijgen over bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving.
 
Golfclub Solleftea (25km)
Golfen is een zeer populaire sport in Zweden en dankzij de uitgestrekte graslanden, bossen, het vele water en de ruimte liggen hier de mooiste banen ter wereld. In uw vakantieplaast Bispgarden is een leine, 9-holes golfbaan, maar wilt u zich eens even lekker uitleven, bezoek dan de 18-holes par 72 baan van Golfclub Solleftea, aan de 87 richting Solleftea. Bij deze schitterend gelegen baan zit onder andere een restaurant en een golfshop. Bel voor reserveren de receptie, (+46)-0620 - 214 75
 
 
Zorbcenter (28km)
Beleef net even buiten Hammarstrand in het gehucht Döviken de kick van uw leven. Ga Zorben! In een reuzengrote doorzichtige bal stormt u een lange helling af om uiteindelijk in het water uit te komen. Een geweldige ervaring. Ook kunt u in het Zorbcenter quad rijden of een safari maken met een grote, Volvo-legertruck. Neem contact op met Carl Goran Söder, Döviken 145, Hammarstrand op (+46)-69620050 of (+46)-705895507 of via email: info@zorbsweden.se.
 
 
Trollenmuseum in Jarkvissle (35km)
 

 
Hoog in het Noorden, diep in de bergen leefden bepaalde geheimzinnige wezens, trollen genoemd.
Ze zien er wat slordig uit, met wilde haardos, ruige baarden, soms snoezig en eenzaam. Toch zijn ze zachtaardig. Alles over deze belangrijke symbolen vindt u in het trollenmuseum en in de trollentuin van Jarkvissle, bij het dorp Liden aan weg '86'. Liden is de geboorteplaats van Rolf Lidberg, één van de grootste trollenschilders die Zweden ooit heeft voortgebracht. Hij overleed in 2005 op 74-jarige leeftijd. In Jarkvissle kunt u onder andere het grootste trollenschilderij ter wereld van de hand van deze beroemde trollenkunstenaar bewonderen. Alleen geopend tijdens het hoogseizoen, 15 juni – 15 augustus, en anders te bezoeken op afspraak. Bel met Jarkvissle Troll Village, (+46)-692-21121 of (+46)-692-21017 (Monica Karlsson). U vindt in Liden overigens ook uitgelezen wandelmogelijkheden, een schitterende houten kerk en een skipiste.
 
 
Boer voor een dag (38km)
Of voor een halve dag, want dat kan ook. In het dorp Jarkvissle aan de '86' verwelkomen Orjan Rudin en Pia Nagele u graag op hun Ekogard. U kunt er, terwijl u een prachtig uitzicht heeft op de rivier de Indalsalven, een dag op de boerderij meemaken met alle werkzaamheden die daarbij horen. Ooit een bonte, Zweedse koe gemolken? Hier gaat het gebeuren. Een hele dag kost 500 Kronen per persoon, een halve dag 300 Kronen.  
 
 
Liden (39km)
Als u in dit deel van Zweden op vakantie bent, is een bezoekje aan Liden (aan de 86 richting Sundsvall) een must. Aan de andere kant van de rivier, bovenop de Vettaberget (volg de bordjes  richting skilift) vindt u het mooiste uitzicht van Zweden. Dit is het meest gefotografeerde plekje van heel Skandinavie. Aan de ene kant is er een adembenemend uitzicht over de rivier de Indalsalven. Aanm de andere kant kijkt u vanaf grote hoogte neer op het bruggetje dat het dorp Liden met dit unieke plekje verbindt. Zomers is er een cafe waar het heerlijk een kop koffie drinken is. In de winter wordt hier volop geskied en kunt u er terecht voor winterse versnaperingen.
 
Solleftea (41km)
Solleftea is een heerlijk stadje op een klein half uurtje rijden van de vakantiewoning. Het ligt schitterend aan de rivier de Angermansalven. Het plaatsje heeft een hele leuke winkelstraat en een kleurrijk park. De rivier stroomt dwars door het centrum. Bovenop de Hallstaberget vindt u het Best Western Hotel, waar u met een panoramisch uitzicht over Solleftea heerlijk kunt borrelen of dineren. 's Winters is er hier volop wintersportbedrijvigheid op de zes pistes, de skischansen en de biathlonbaan.
 
De watervallen bij Pilgrimstad (65km)
Absoluut een bezoek waard zijn de watervallen van Pilgrimstad. Verscholen in het bos ligt hier een door de natuur gemaakt waterparadijs met tal van watervallen. Alles stroomt. In de zomer ook geweldig voor een verfrissende watervaldouche. Ook een prachtig wandelgebied. Unieke natuur
 

 

   

De watervallen in het bos bij Pilgrimstad

 

Fotogeniek uitzicht over de Indalsalven bij Liden

 

 
Timra/Sundsval (85km)
Lekker even een dagje winkelen of bijvoorbeeld eens een échte Zweedse Ikea bezoeken in plaats van de Nederlandse variant (in Zweden is de Ikea vaak net even goedkoper!), breng dan een bezoek aan Sundsvall. Hier vindt u een keur aan winkels, een schitterend centrum, het casino, vele restaurants en terrasjes en in hartje stad 's winters een verlichte skipiste die boven alles en iedereen uittroont. Ikea bevindt zich aan de rand van de stad in koopcentrum Birsta, net buiten het centrum van Sundsvall. Houd daarvoor de E4 richting Harnosand aan (Timra). Birsta biedt u een keur aan grote Zweedse warenhuizen en bouwmarkten en volop parkeergelegenheid. 
 
Zon, zee en strand (95km)
Vergeet niet dat u in Bispgarden ook vlakbij de Zweedse kust zit en de Botnische Golf. Met name in de zomer is een dagje zon, zee en strand zéér de moeite waard. Rijd via de 86 naar Sundsvall, Timra of Harnosand en bezoek één van de heerlijk stille baaitjes of de wat drukkere, populaire zandstranden en clubs langs de kust. Gegarandeerd een dagje topvermaak voor jong en oud met fraaie brandingen, geleidelijk aflopende kust (geschikt voor kinderen) en in de zomer vaak heerlijk bakken op de schone, gele stranden.
 
 
Eiland Alno (99 km)

 

Het pittoreske vissersdorpje Spikarna op het eiland Alno voor de kust van Sundsvall

 

Vlak voor de kust van Sundsvall in de Botnische Golf vindt u het eiland Alnö. U bereikt het eiland via een lange brug. Sla na de brug op de rotonde rechtsaf. U rijdt nu op een weg die het hele eiland rond gaat en steeds de kust blijft volgen. De route voert langs een aantal fraaie baaitjes met gele zandstranden (Tranviken) en het voert langs het pittoreske vissersdorpje Spikarna. De knusse vissershuisjes op slechts enkele meters van de kustlijn zijn op vele Zweedse ansichtkaarten terug te vinden.
 
 
Ostersund (115km)
 
Dit is één van de weinige Zweedse steden waar houten huizen de tand des tijds en vele grote branden hebben doorstaan en waar ze nog altijd het straatbeeld bepalen. In de winter is Ostersund een fraai wintersportoord, waar naar hartelust geschaatst, geskied, gesleet en gelanglauft kan worden. Het grote Storsjonmeer leent zich in de zomertijd voor rondtochten op de boot (vertrek vanuit het centrum van Ostersund) en in de wintertijd voor lange schaatstochten. Het meer is beroemd om het monster dat erin zou leven: Storsjödjuret genaamd. Ostersund leent zich ook uitstekend voor winkelen en uitgaan.
Vakantiehuis Zweden  | info@vakantiehuisinmiddenzweden.nl
Top