Vakantiehuis
Omgeving
Wandelen en vissen
In de winter
In de zomer
Bereikbaarheid
Beschikbaar/prijzen
Foto's
Gastenboek
Boek nu!

Vissen en wandelen en plattegrond

De mogelijkheden voor wandelen en vissen zijn in dit deel van Zweden welhaast onbegrensd. In de directe omgeving van het vakantiehuis liggen vele uitgezette wandelroutes en voor vissers is het een waar paradijs met de honderden prachtige meren en de schitterende rivier Indalsalven aan uw voeten. Hier vindt u suggesties voor wandelroutes en viswater. 
 
 

De watervallen van Pilgrimstad

Wandelen

Een waarschuwing vooraf: Neem tijdens het wandelen altijd een kaart of kompas mee. Verdwalen kan hier nog echt!! Uitgezette wandelroutes vindt u al op twee kilometer van het huis. Rijd daarvoor vanaf uw vakantiewoning plusminus 1500 meter de 87 op richting Hammarstrand en stop op de eerste parkeerplaats aan uw linkerhand. Hier beginnen twee wandelroutes, aangegeven met blauwe paaltjes en gele paaltjes. De paaltjes voeren u naar beneden, naar de oever van de rivier. U kunt hier de wandelroute links nemen richting 'hängbron', een verborgen hangbrug over de Indalsalven. De route maakt na het oversteken van de 'Hangbron' een lus en komt dan weer terug bij de hangbrug (duur: plusminus anderhalf uur).

U kunt beneden aan de oever van de rivier ook rechts gaan en de paaltjes richting 'Döda Fallet' volgen, de dode waterval die jaarlijks in de zomer 40.000 toeristen trekt. Deze route voert langs unieke plekjes langs de rivier. U ziet onder andere grote rotswanden waar de oude rivierarm zich een weg door baant. Halverwege kunt u bij 'Doda Fallet' een kop koffie drinken of een maaltijd nuttigen. Terug gaat u via de andere kant van de 'Doda Fallet', nu niet langs de oever van de dode rivierarm, maar langs de oever van de Indalsalven, totdat een bordje met '87' u erop attendeert dat u weer ter hoogte van de parkeerplaats bent. Routekaarten vindt u op de parkeerplaats en in de vakantiewoning. Of haal bij het toeristenbureau in Hammarstrand of Sundsvall uw wandel- en/of fietskaarten!! Bij het vakantiehuis staan verder twee fietsen die u kunt gebruiken.

 

Drie wandelroutes, variërend van 2,5 tot 11 km lengte, vindt u midden in het dorp Bispgarden, vanuit de vakantiewoning gezien aan de linkerkant van de weg, vlakbij het voetbalveld, op ongeveer 3 kilometer van het huis. Deze routes fungeren in de winter als langlaufspoor, maar zijn in andere perioden de moeite van het bewandelen meer dan waard.

Twee andere wandelroutes vindt u achter Hotel Indalsleden bij de golfbaan in Bispgarden Dit zijn tevens twee fraaie wandelroutes, één van 2,5 en een van 5,5 kilometer, aangegeven met rode en gele paaltjes en lintjes aan bomen. De routes voeren over de ruggen van verschillende heuvels en bieden u prachtige uitzichten op de rivier. Vergeet niet uw naam achter te laten in het gastenboek halverwege uw wandeltocht.
 
Drie wandelroutes starten bij het conferentiecentrum (Konferens) helemaal in het begin van Bispgarden (vanuit Sundsvall) gezien. Het 'Konferens'-centrum vindt u achter het Statoil-tankstation aan de 86.
 
Verschillende, spectaculaire wandelingen kunt u maken in Hammarstrand bovenop de Vättaberget (Kullstasport). De wandelingen beginnen daar waar de skilift eindigt, bovenop de berg. U kunt met de auto helemaal bovenop de berg komen via de gegrinte paden. Alleen al het uitzicht dat u vanaf hier heeft over het rivierdal is de moeite van het bezoek waard. Op de Kullstaberget vindt u ook een rendierenpark.
 
Een schitterende wandeling kunt u ook maken in Stugun. Deze 'Pelgrimtocht' (4km) leidt naar een uniek uitzichtpunt. Verder kunt u hier de klimwand van de Stuguberget bedwingen, één van de bekendste klimbergen van Zweden. Onderweg kunt u in Döviken nog met een Zorb-bal van een berg afrollen. Deze attractie ligt direct aan de 87.     
 
 

Vissen

 

 

       

IJsvissen op de bevroren meren

 

Bootje huren en met de hengels het meer of de rivier op

 

Beschrijvende tekst

 

Het rivierdal waarin u zich bevindt vormt een paradijs voor vissers. Er zijn weinig plekken op aarde waar de visliefhebber zich zo thuis voelt als in dit deel van Zweden. Haal een tijdelijke visakte bij de benzinepomp Statoil in Bispgarden (vanaf 3,50 euro per dag) en u kunt direct naast uw huis aan de slag in de rivier de Indalsälven. Loopt u daartoe de 200 treden tellende trap af direct naast de woning. Deze vindt u als u de woning vanaf de voordeur naar links verlaat na 50 meter. Doorlopen totdat u niet verder kunt en de trap u naar beneden brengt. Beneden aan de trap links, de weg oversteken en nog 250 meter doorlopen totdat u een schitterende open plek bereikt met bankje en visgrill aan de Indalsalven. U kunt hier ook een verfrissende duik nemen. Let wel op de stroming van het water.
 
Wilt u leren vliegvissen op zalm of forel, ook dat kan. Er worden verschillende viscursussen en viskampen aangeboden in de omgeving. Ook zijn er in het dorp boten en visuitrusting te huur. In de winter kunt u ijsvissen!! De bij Bispgarden gelegen Digerlemmarna is een verzameling van acht kleine en grote meren, stuk voor stuk schitterend gelegen in een groot woud en elk vol met vis. Zie de kaart hieronder, D1 tot en met D8. Voor het hengelen in deze meren is een aparte tijdelijke visakte vereist. Die zijn verkrijgbaar bij woningen waar een blauw bord met 'fiskkort' is neergezet. Daar kunt u ook terecht voor de huur van een boot of visuitrusting en voor een plattegrond van de meren. De vereniging organiseert elk jaar in maart ook de traditionele ijsvisdag, de opening van het visseizoen op de dan nog bevroren meren. U kunt eventueel contact op met Sylve Anderson, Bispgarden, Telefon:  +46-(0)696-311 66 Mobil: +46-(0)70-240 67 80, E-mail sylve@digerlemmarna.com. Zie ook www.digerlemmarna.com. of www.dromfiske.com.
 
Het vissen in de Indalsälven is vooral gericht op forel, vlagzalm, snoek en baars. Er zijn snoeken van boven de tien kilo in de Indalsälven gevangen! Veel gebieden van deze rivier zijn bereikbaar vanuit de kant, maar om echt de beste plekken te kunnen bereiken heeft u een boot nodig.
 
De op 25 kilometer van het vakantiehuis gelegen Ammerån Rivier is een van de weinige rivieren in Zweden die niet voor het winnen van hydro-elektriciteit wordt gebruikt. Dankzij dit feit is het vissen (hoofdzakelijk vlagzalm) in deze rivier ongelooflijk! Hier worden ook cursussen gegeven. De Ammerån heeft een reputatie als een van de absolute toprivieren van Zweden voor het vissen op vlagzalm, wat hier duidelijk te merken is. Zie ook www.dromfiske.info en www.swedenadventures.nl. Deze laatste site is in het Nederlands en bevat veel informatie, specifiek over het rivierdal waar u vakantie viert.
 

 

 

Vakantiehuis Zweden  | info@vakantiehuisinmiddenzweden.nl
Top